Kinek ajánlott

A nem megfelelő vagy kiegyensúlyozatlan étrend, bizonyos élettani állapotok (menstruációs ciklus, terhesség, szoptatás), vérzés és bizonyos betegségek fokozott vasbevitelt igényelhetnek.

A vasszükséglet növekedéséhez vezető okok különbözőek, de minden esetben szükség van arra, hogy helyreállítsuk a szervezet vasraktárait, hogy ezáltal elősegítsük a test bizonyos normál élettani funkcióit.

A  vasbevitel helyreállítása hasznos lehet az alábbi esetekben:

Alacsony szérumvas-szint

Az alacsony szérumvas-szint azt jelzi, hogy a vér vastartalma az élettani szint alatt van. Ennek okai lehetnek: az étrendből származó alacsony vasbevitel,  a megnövekedett szükséglet (terhesség, gyermekek növekedése), vérzés vagy kóros állapotok, amelyek csökkentik a vas felszívódását.

Vashiány

A vashiány általában a fáradtságban és kimerültségben nyilvánul meg. Előfordulhat elégtelen mennyiségű vasbevitel következtében, bizonyos fiziológiás állapotok, például menstruációs ciklus vagy terhesség esetén, valamint olyan betegségek kapcsán, amelyek csökkentik a vas felszívódását.

Vasfelszívódás

A vas felszívódása elsősorban a bélben, különösen a nyombélben történik. Bizonyos akut vagy krónikus betegségek a táplálékkal bevitt vas elégtelen felszívódásához  vezethetnek.

Alacsony hemoglobinszint

A hemoglobin olyan fehérje, amely nagyon fontos szerepet játszik szervezetünkben: lehetővé teszi az oxigén szállítását a vérben. Alacsony hemoglobinszint esetén vérszintje a normál érték alá esik. Számos oka lehet az alacsony hemoglobinszintnek, többek között alacsony vastartalmú étrend vagy a fiziológiai állapotok (terhesség, menstruáció) miatti megemelkedett szükséglet.

Keresse a patikákban!