Alacsony hemoglobinszint

A hemoglobin olyan fehérje, amely létfontosságú szerepet játszik a szervezetben: megtalálható a vörösvértestekben, és megköti a molekuláris oxigént, lehetővé téve annak elszállítását minden szövetbe. A hemoglobin szerkezetét alkotó négy polipeptidlánc mindegyike szorosan kapcsolódik egy hem csoporthoz, mely egy vasiont (Fe2+) tartalmazó kémiai komplex.

Alacsony hemoglobinérték előfordulhat, ha a táplálkozással nem fogyasztunk el megfelelő mennyiségű vasat, vagy bizonyos fiziológiás állapotok (terhesség, szoptatás, menstruáció, gyermekkor) során megemelkedett a vasszükséglet, illetve olyan betegségek kapcsán is, ahol a táplálkozással bevitt vas felszívódása nem megfelelő.

Mennyi a normális hemoglobinérték?

Felnőttek esetén a hemoglobin szintnek férfiaknál 13,4 g/dl, nőknél 12 g/dl felett kell lennie. Ha az érték ennél alacsonyabb, akkor alacsony hemoglobinszinttel van dolgunk. Ebben az esetben orvosi vizsgálatokkal, illetve célzott terápiával, valamint a kiváltó okok megszüntetésével vagy mérséklésével az értékek normalizálhatóak. Ha az alacsony hemoglobintszint vashiánnyal társul, akkor vaspótlás javasolt.

Az alacsony hemoglobinszint okai:

Ahogy az alacsony vasszint esetén láttuk, a vér hemoglobin értéke is számos tényező miatt csökkenhet. A fő tényezők a következők lehetnek:

  • Táplálkozással bevitt elégtelen mennyiségű vas: az étrendünkből származó vas körülbelül 60-80% -a részt vesz a hemoglobin és a mioglobin képződési folyamatában. Ebből következik, hogy a nem megfelelő étrend, amely nem biztosítja a megfelelő mennyiségű vasat, csökkentheti a vér hemoglobinszintjét.

  • Fiziológiás állapotok: a test gyors növekedése az élet első éveiben, vagy bizonyos élettani állapotok (terhesség, szoptatás, erős menstruáció) a vér hemoglobinszintjének csökkenéséhez vezethetnek.

  • Felszívódási zavarok a bélben: az alacsony hemoglobinszinttel járó vashiány összefüggésben lehet bizonyos állapotokkal, amelyek csökkentik a vas felszívódását a bélben.

Hogyan tartható fenn a normál hemoglobinszint?

A változatos és kiegyensúlyozott étrend az első lépés, mely biztosítja a megfelelő vasmennyiséget a szervezet számára. Bizonyos esetekben azonban szükségessé válhat a vashiány kezelése. A szukroszómiális vasat (Sucrosomial® Iron) tartalmazó SiderAL® Fresenius étrendkiegészítő segíthet pótolni a szervezet számára szükséges vasat.