Alacsony szérumvas-szint

Melyek a szérumvas normális értékei?

A vas alapvető tápanyag szervezetünk számára: elengedhetetlen a hemoglobin, a mioglobin és a vörösvértestek normál képződéséhez, és ezáltal a normális oxigénszállításhoz a vérben. Hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz és az immunrendszer normál működéséhez is.

A szérumvas mérése megmutatja a transzferrinhez kötött vas mennyiségét a szérumban (folyékony vérkomponens). A ferritin- és transzferrinszintek értékelésével együtt ez segít teljes képet alkotni arról, amit a vér vasszintjének neveznek, vagyis elképzelést a vas egyensúlyáról és eloszlásáról a szervezetben.

A szérumvas referenciaértékei a következők:

 • 65/170 g/L férfiak esetén
 • 50/160 g/L nők esetén
 • 50/120 g/L gyermekeknél
 • 100/250 g/L újszülöttek esetén

A referenciaértékek laboratóriumonként kissé változhatnak, az alkalmazott elemzési módszertől vagy a referenciapopulációtól függően. Továbbá, mint a listából megállapítható, nem és életkor szerint is változhatnak. Ezért a szérumvasértékeket – bár jelzik a vér folyékony részében (szérumban) található vasat – az orvos mindig tágabb összefüggésben értékeli, amely magában foglalja a ferritinés a transzferrinszint mérését is.

Mi okozhat alacsony szérumvas-szintet?

Alacsony szérumvas-szintnek számos oka lehet. Az egyik ilyen ok lehet, ha a táplálkozás során nem fogyasztunk elegendő mennyiségű vasat. Az élelmiszerből származó vas mennyiségének körülbelül 60-80%-át a szervezet hemoglobin és mioglobin előállítására használja fel. A fennmaradó részből egyéb fehérjék és enzimek termelődnek, vagy eltárolódik ferritin formájában.

Ha az étrend tartósan nem biztosít elegendő mennyiségű vasat, akkor a vas koncentrációja a vérben csökken, ami a hemoglobinszint csökkenéséhez vezethet.

A vér alacsony vasszintjét eredményező egyéb ok lehet a vérzés vagy  a vas bélből történő nem megfelelő felszívódása. Nőknél a menstruációs ciklus, a terhesség és a szoptatás olyan fiziológiai állapotok, amelyek során a szervezet megnövekedett vasszükséglete miatt kialakulhat alacsony szérumvas-szint. Végezetül, még a gyermekek életének első éveiben bekövetkező gyors növekedéshez is fokozott vasbevitelre van szükség, ami – ha nem megfelelő mennyiségben történik – alacsony szérumvas-szinthez vezethet.

Milyen tünetei lehetnek az alacsony szérumvas-szintnek?

A leggyakoribb tünet az általános fáradtság és kimerültség. Egyéb tünetei a következők lehetnek:

 • Sápadt bőr és nyálkahártya
 • Fejfájás és migrén
 • Légzési nehézség
 • Ingerlékenység
 • Pihenési nehézség
 • Tachycardia
 • Koncentrációs nehézség
 • Szédülés

Mit tehetünk az alacsony szérumvas-szint ellen?

Megfelelő egészségi állapotban az egészséges és kiegyensúlyozott étrend elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a szervezet számára kielégítő vasbevitelt. Azonban vashiány vagy a megnövekedett vasszükséglet esetén szükség lehet vastartalmú étrendkiegészítő szedésére. A SiderAL® Fresenius szukroszómiális (Sucrosomial®) vasat tartalmazó étrendkiegészítő, mely vashiány vagy megnövekedett vasszükséglet esetén hatékony lehet.