Vasfelszívódás

A szervezetünk a vasat elsősorban a bélben, a nyombélből veszi fel. Ennek a vasnak egy része a ferritin nevű fehérjéhez kötődik, amely a vas fő raktározója a sejtekben; egy másik része egy szállítófehérjéhez, a transzferrinhez kötődik, és a test összes szövetéhez eljut. 

Egyes betegségek azonban a bevitt tápanyagok alacsonyabb felszívódását eredményezhetik, és ennek következtében vashiányt is okozhatnak.

Mi állhat az elégtelen vasfelszívódás hátterében?

A malabszorpciós szindróma olyan betegségek csoportjára utal, amelyek bizonyos tápanyagok, köztük ásványi anyagok, például vas, felszívódásának csökkenését okozzák. A felszívódási elégtelenség oka lehet a gyomor-bél traktus gyulladásos betegsége (pl. Crohn-betegség), vagy a bélnyálkahártya enzimatikus hiányossága. Egyéb okok közt szerepelhet az emésztőrendszer bakteriális vagy vírusos fertőzései, esetleg a bél baktériumflórájának egyensúlyhiánya (dysbiosis). 

Általában az ilyen típusú rendellenességek módosítják a makrotápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) és mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, beleértve a vasat) felszívódását, ami ezen anyagok hosszútávú hiányához vezethet.

 A  vasfelszívódás más tényezőkkel – például fiziológiás állapotokkal (nőknél terhesség, szoptatás, menstruációs ciklus) vagy társuló betegségekkel – együtt könnyen szideropéniához (vashiány) vezet.

Hogyan történik a vas felszívódása?

A táplálékkal bevitt vasat a bélnyálkahártya sejtjei szívják fel, ezt követően főként a májban és a lépben tárolódik, vagy a test más szöveteibe transzportálódik. A vas egy részét a szervezet hemoglobin, mioglobin képzésére, vagy bizonyos enizmatikus folyamatok során használja fel.

Az állati eredetű élelmiszerekben, például a húsban található vas általában szerves vas (hem vas) formában van, és könnyebben szívódik fel, mint a növényi eredetű élelmiszerekben lévő szervetlen vas (nem hem vas).

Ha az étrend nem tartalmaz elegendő vasat, vagy a szervezet vasszükséglete megemelkedett, akkor vastartalmú étrendkiegészítők szedése indokolt lehet.

A SiderAL® Fresenius étrendkiegészítőben található szukroszómiális vas (Sucrosomial® Iron) érintetlenül halad át a gyomor savas közegén, és könnyedén felszívódik a bélben, így a vasbevitellel kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások elmaradnak, mint például a gyomor-bél rendszeri érzékenység, gyomorégés, nyálkahártya- és fogelszíneződés.