Vashiány

A vas elengedhetetlen ásványi anyag testünk számos létfontosságú funkciójának megfelelő ellátásához. Szerepet játszik a hemoglobin képződésében (vörösvértestekben jelen lévő fehérje, amely elősegíti az oxigén szállítását a szövetekbe), és a mioglobin képződésében (izmokban és bizonyos enzimekben, például citokrómokban található fehérje) is.

Lehetnek olyan tényezők, amelyek csökkentik a normál vasszintet a vérben. Ha a vas a fiziológiás szint alatt van, akkor vashiánnyal van dolgunk. Ezt más szóval szideropéniának is nevezik.

A vashiány okai

A vashiány három leggyakoribb oka:

  • Táplálkozással alacsony ásványi anyag bevitel.

  • Fiziológiás állapotok, amelyek fokozott szükséglethez vezetnek (terhesség, szoptatás, baba növekedése, menstruációs ciklus).

  • Patológiás állapotok (vérzés, betegségek, amelyek módosítják a vas bélben történő felszívódását).

Vashiány: tünetek és következmények

A vashiánynak számos tipikus tünete van, de a leggyakoribb az általános gyengeség, ingerlékenység, fejfájás, légszomj, valamint a sápadt bőr és nyálkahártya. Bizonyos esetekben a vashiány gyengítheti a körmöket, illetve egyeseknél folyamatos hideg kéz- és lábérzet jelentkezhet.

A vashiányos tünetek súlyossága számos tényezőtől függ:

  • a vérben keringő vas mennyisége
  • a szervezet tartalékaiban lévő vas mennyisége
  • életkor (a gyermekeknek több vasra van szükségük a növekedés támogatásához)
  • egyéb betegségek jelenléte.

Ha a táplálékkal elfogyasztott vas mennyisége nem elegendő, vagy az élettani, esetleg kóros állapotok miatt csökken a vérben keringő vas (szérumvas) mennyisége, és ennek következtében alacsonyabb a hemoglobinszint, akkor beavatkozásra van szükség a normál élettani szintek helyreállításához.

Hogyan lehet fenntartani a normál vasszintet a vérben?

Normál egészségi állapot mellett a változatos és kiegyensúlyozott étrend garantálja a megfelelő vasmennyiséget a szervezet számára. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet a vashiány pótlására táplálékkiegészítő segítségével.

A SiderAL® Fresenius szukroszómiális vasat (Sucrosomial® Iron) tartalmazó étrendkiegészítő, mely hasznos lehet a megnövekedett vasszükséglet vagy vashiány esetén.